Nieuws over openbare onderzoeksgegevens: LTR wordt OMON, ToetsingOnline data opgenomen en OMON erkende data leverancier

Het Landelijk Trial Register (LTR) wordt steeds verder doorontwikkeld. Hieronder leest u meer over de recente naamswijziging, de uitbreiding van de onderzoeksgegevens en de erkenning als data leverancier door de WHO.

Landelijk Trial Register (LTR) wordt Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON)

De onderzoeksgegevens op onderzoekmetmensen.nl zijn vanaf 5 maart 2024 bekend onder de naam 'Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland' (OMON). Hiermee vervalt het gebruik van de naam ‘Landelijk Trial Register’ (LTR). 

De naam 'Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland' sluit beter aan bij de verschillende typen onderzoek die te vinden zijn in het overzicht. Ook wordt hiermee toenadering gezocht tot een breder publiek: niet alleen professionals, maar ook potentiële onderzoeksdeelnemers. Om dit kracht bij te zetten is ook de lay-out van de website verbeterd.

Onderzoek uit ToetsingOnline opgenomen in OMON

Vanaf maart 2024 zijn de onderzoeken uit het CCMO-register op ToetsingOnline.nl ook zichtbaar in het Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON). Na de eerdere toevoeging van de onderzoeken uit het oude Nationaal Trial Register (NTR), is het toevoegen van de onderzoeken uit ToetsingOnline.nl de tweede stap in het uitbreiden van de openbare onderzoeksgegevens op onderzoekmetmensen.nl. De onderzoeken blijven ook beschikbaar op ToetsingOnline. 

Op de pagina voor professionals op onderzoekmetmensen.nl staat informatie over hoe de gegevens van onderzoeken uit het NTR en ToetsingOnline kunnen worden gewijzigd. Wanneer een onderzoek eerder in het oude NTR geregistreerd is en via ToetsingOnline is ingediend, staat het onderzoek op dit moment dubbel in OMON.

OMON erkend door de WHO als data leverancier

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft OMON aangemerkt als officieel erkende data leverancier. Dit betekent dat onderzoeken die in OMON staan geregistreerd voldoen aan de eis van prospectieve registratie, zoals vereist door de International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Wijzigingen worden ook automatisch opgenomen in het International Clinical Trial Registry Platform (ICTRP).

De erkenning geldt voor alle onderzoeksgegevens in OMON: uit het oude NTR en uit ToetsingOnline. Bij registratie van een onderzoek in ToetsingOnline voldoet een onderzoeker dus direct aan de genoemde eis voor prospectieve registratie. Registratie in een ander erkend register, zoals Clinicaltrials.gov, is daarom niet meer nodig.

Toekomstige ontwikkelingen

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het Overzicht van Medisch-wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON). Houdt onderzoekmetmensen.nl en ccmo.nl in de gaten om op de hoogte te blijven van toekomstige ontwikkelingen.