Kinderen en jongeren

Onderzoek met proefpersonen jonger dan 16 jaar mag alleen als het aan speciale regels voldoet. Jongeren tussen de 12 en 16 jaar tekenen zelf, mét hun beide ouders, of met hun voogd. Voor kinderen jonger dan 12 jaar moeten de beide ouders schriftelijk toestemming geven, of hun voogd.

Website Kind en onderzoek

De website Kind en onderzoek biedt informatie over kinderen en medisch-wetenschappelijk onderzoek. Er is informatie beschikbaar voor zowel kinderen, ouders als professionals. De informatie op deze website kan u en uw kind helpen bij de beslissing om wel of niet deel te nemen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Niet meedoen of stoppen

Wilt u niet dat uw kind meedoet aan het onderzoek? Dan hoeft u verder niets te doen. U hoeft nergens te tekenen. U hoeft ook niet te vertellen waarom u niet wilt meedoen.

Bedenkt u zich? Of uw kind? U heeft altijd het recht om toch niet mee te doen. Ook tijdens het onderzoek mogen de minderjarige én de ouders altijd stoppen. Dat mag zonder te zeggen waarom.

Is uw kind patiënt? Dan krijgt het de normale behandeling die het anders ook zou krijgen.

Verzet

Onderzoekers moeten minderjarigen uit het onderzoek halen als zij zich ertegen verzetten. Voorbeelden van verzet zijn (signalen van) angst, verdriet of boosheid.