Meedoen aan meerdere onderzoeken

Soms doen vrijwilligers mee aan meerdere onderzoeken. Nederlandse onderzoekscentra die geneesmiddelen testen, berekenen wanneer een vrijwilliger weer mee kan doen aan een volgend onderzoek. Om dit te berekenen kijken ze vier studies terug. Onderzoekscentra die veel geneesmiddelenonderzoek met gezonde vrijwilligers uitvoeren, controleren dit met het systeem Verified Clinical Trials (VCT). Daarin wordt geregistreerd wie wanneer aan welk onderzoek heeft meegedaan.

Het is niet verboden om aan meerdere onderzoeken tegelijk mee te doen. Maar het heeft niet de voorkeur, want het kan nadelig zijn voor uw veiligheid en de betrouwbaarheid van het onderzoek. Deelname aan het ene onderzoek mag geen invloed hebben op deelname aan een ander onderzoek.

Geneesmiddelen

Bij onderzoek met geneesmiddelen mag u meestal niet aan meerdere studies tegelijk meedoen. Er is dan een gevaar voor kruisreacties: het ene middel doorkruist de werking van het andere.

Pauze

Soms is een pauze tussen onderzoeken verplicht. Dat is zeker nodig als de onderzoeken elkaar kunnen beïnvloeden. Hoe lang die pauze is, hangt af van het soort onderzoek. Vraag de onderzoeker of u (alweer) aan een nieuw onderzoek kunt meedoen.