Nieuw model proefpersoneninformatie voor volwassenen

Er is een nieuw model proefpersoneninformatie voor proefpersonen van 16 jaar en ouder (volwassenen) beschikbaar op de CCMO-website. Met dit model kunnen onderzoekers de informatiebrief voor volwassen proefpersonen opstellen. Het model is herschreven en het taalgebruik is toegankelijker gemaakt. Onderzoekers wordt verzocht het nieuwe model zo spoedig mogelijk in gebruik te nemen, maar in ieder geval vanaf 1 november 2020.

In samenwerking met de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), met nadrukkelijke inbreng vanuit patiƫnten, is het model proefpersoneninformatie herschreven op het zogenoemde taalniveau B1. Daardoor is de informatie beter leesbaar en begrijpelijker geworden. De Rijksoverheid gebruikt taalniveau B1 onder meer voor teksten op haar websites.

Onderzoekers kunnen het nieuwe model nu al gebruiken, maar hen wordt verzocht dit in ieder geval te doen bij de indiening van nieuwe onderzoeksdossiers vanaf 1 november 2020. Vanaf dan wordt het nieuwe model als maatstaf gehanteerd bij de beoordeling door de toetsingscommissie.