Vernieuwde e-learning over toetsing medisch-wetenschappelijk onderzoek

In samenwerking met het Paul Janssen Futurelab heeft de CCMO een gratis Engelstalige e-learning ontwikkeld over de toetsingsprocedure en de wet- en regelgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. De ontwikkelde e-learning is al enige tijd beschikbaar maar zal vanaf 31 december 2019 de online cursus Onderzoekswijs.nl vervangen.

De e-learning Clinical Research in the Netherlands – Legislation & Procedures is bedoeld voor translationele en klinisch onderzoekers, researchverpleegkundigen, clinical research associates (CRA’s), werknemers van bedrijven die betrokken zijn bij het opzetten en/of uitvoeren van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en (kandidaat-)leden van METC’s en de CCMO.

De huidige e-learning bevat twee thema’s. Het eerste thema gaat in op het Nederlandse systeem van medisch-ethische toetsing van onderzoeksdossiers. Het tweede thema behandelt de reikwijdte van de wet- en regelgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Begin januari 2020 zal een derde thema beschikbaar komen. In dat thema wordt uitgelegd welke documenten het onderzoeksdossier bevat en op welke wijze het dossier ingediend moet worden bij een erkende medisch-ethische toetsingscommissie (METC) en/of de CCMO.

Op de website van het Paul Janssen Futurelab is ook een 'Committee Finder' tool beschikbaar waarmee bepaald kan worden bij welke toetsingscommissie en – bij geneesmiddelenonderzoek – bij welke bevoegde instantie het onderzoeksdossier moet worden ingediend, wat de wettelijke beoordelingstermijnen zijn en – afhankelijk van het product – welke andere organisaties nog meer betrokken zijn bij het beoordelingsproces.