Model proefpersoneninformatie gewijzigd in lijn met AVG

Het Model proefpersoneninformatie, waarmee de informatiebrief voor proefpersonen kan worden opgesteld, is gewijzigd. De directe aanleiding hiervoor is het van toepassing worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die per 25 mei 2018 de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangt. Het model is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

De belangrijkste wijzigingen:

  • Paragraaf 10 over het gebruik en bewaren van voor het onderzoek verzamelde gegevens is aangepast in lijn met de AVG. Zie ook de toelichting.
  • Het maximum aantal woorden is aangepast naar 4.000-5.000 woorden omdat het oorspronkelijke maximum aantal niet haalbaar bleek.
  • Enkele correcties in de tekst.

Om het beoordelingsproces te versnellen worden onderzoekers nadrukkelijk geadviseerd om bij het indienen van nieuwe onderzoeksdossiers gebruik te maken van het Model proefpersoneninformatie. Het gebruik van de tekst van paragraaf 10 van het Model proefpersoneninformatie is verplicht.

Zie het eerdere nieuwsbericht voor de antwoorden op veelgestelde vragen over de AVG in relatie tot medisch-wetenschappelijk onderzoek.