Joop van Gerven nieuwe voorzitter CCMO

Per 15 juni 2017 treedt prof dr JMA (Joop) van Gerven aan als nieuwe voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Hij wordt benoemd voor een periode van vier jaar. Van Gerven was sinds 15 juni 2016 voorzitter ad interim van de CCMO.

‘De afgelopen tijd heb ik tijdens mijn periode als voorzitter ad interim veel ideeën opgedaan waar ik met de CCMO verder aan zou willen werken,’ zegt Van Gerven. ‘Er gebeurt veel in de wereld van het medisch-wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en daarbuiten. Wetenschappelijke ontwikkelingen komen in een stroomversnelling en de wet- en regelgeving voor mensgebonden onderzoek wordt grondig herzien, vooral op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Het is essentieel dat patiënten en onderzoekers hierbij aangesloten blijven en dat we zo goed mogelijk gebruikmaken van de mogelijkheden die deze veranderingen met zich mee kunnen brengen. Ik ben heel blij dat ik nu het vertrouwen en de kans krijg om hier verder aan te werken. Ik ga met veel plezier en toewijding de uitdaging aan om de belangrijke rol die de CCMO in deze ontwikkelingen speelt de komende jaren verder te versterken.’

Joop van Gerven (1958) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1984 zijn artsendiploma haalde. In 1990 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over diabetes mellitus. Zijn opleiding neurologie volgde hij aan wat nu het Erasmus MC Rotterdam heet. Sinds 1994 is hij als neuroloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In dat jaar werd hij als director CNS research aangesteld bij het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden. In 1997 werd hij formeel gecertificeerd als klinisch farmacoloog. Sinds 2004 is hij tevens hoogleraar psychoneurofarmacologie aan de Universiteit Leiden. Joop van Gerven is sinds 1 januari 2011 als klinisch farmacoloog lid van de CCMO en was sinds 15 juni 2016 voorzitter ad interim. Van Gerven blijft verbonden aan het CHDR en het LUMC.