Stoppen

Deelname is vrijwillig. U mag als proefpersoon altijd stoppen. Op elk moment. Dat mag voor en tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom. Soms kunt u niet direct stoppen omdat dit ongezond of riskant is.

Wilt u stoppen? Praat erover met de onderzoeker. Het kan zijn dat u bij het stoppen medische begeleiding nodig heeft. Plotseling stoppen kan onverstandig zijn. Zeker als u als patiënt aan geneesmiddelenonderzoek meedoet.

Uit het onderzoek

Bij verwachte of onverwachte bijwerkingen mag de onderzoeker of de arts u uit het onderzoek halen. Ook kan hij het onderzoek bij u (tijdelijk) stoppen.

Als u tijdens het onderzoek stopt, mag de onderzoeker uw resultaten tot dan toe gebruiken. Ook als die misschien niet volledig zijn.

Verzet

Minderjarigen of wilsonbekwame volwassenen moeten uit het onderzoek worden gehaald als zij zich ertegen verzetten. Het is niet zo gemakkelijk om te bepalen wat ‘verzet’ is. Daarom zijn er regels voor opgesteld. Die staan in drie gedragscodes:

De onderzoeker moet bij deze kwetsbare mensen goed letten op tekenen van verzet en daarnaar handelen. Hij moet zich aan de gedragscodes houden.