Jubileumsymposium 20 jaar CCMO

Hoe gaan nieuwe ontwikkelingen zoals lerende zorgsystemen en personalised medicine de medisch-ethische toetsing veranderen? Hoe is die toetsing eigenlijk ontstaan? En wat betekent de komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) naar Nederland?

Deze en andere vragen stonden centraal tijdens het jubileumsymposium van de CCMO dat plaatsvond op donderdag 21 november 2019 in de Grote Kerk in Den Haag. Het thema was: ‘De toekomst van toetsing – Hoe houden we wetenschap en samenleving in balans?’ Duidelijk is dat de komende decennia geen herhaling zullen zijn van de eerste 20 jaar CCMO.

‘Twintig jaar na het inwerkingtreden van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) is er nog altijd sprake van een goed functionerend systeem’, zei directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS Angelique Berg in haar openingswoord. De recente evaluatie van de WMO, de wet die de grondslag vormt voor het werk van de CCMO en medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s), laat volgens haar zien dat er alle reden is tot vertrouwen. En dat is belangrijk, want ‘mensen willen steeds meer zekerheid’, aldus Berg. Het huidige decentrale systeem garandeert dat toetsing dicht bij de onderzoekspraktijk plaatsvindt, terwijl de CCMO op centraal niveau helpt om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Naast CCMO-voorzitter Joop van Gerven gaven de volgende sprekers een voordracht: Noortje Jacobs (Erasmus MC) over de ontstaansgeschiedenis van medisch-ethische toetsing, Ghislaine van Thiel (UMC Utrecht) over nieuwe onderzoekspraktijken, regeldruk en ethiek, Corinne de Vries (EMA) over veranderingen bij de EMA en Fred Falkenburg over de hobbelige weg van de ontwikkeling van cellulaire therapeutica.

Meer weten? Ga naar het verslag (ook beschikbaar als pdf).