Onderzoek met een product dat levende (micro-)organismen of virussen bevat welke zich direct richten op het bestrijden van ziekteveroorzakende factoren

Voor onderzoek met een product dat levende (micro-)organismen of virussen bevat welke zich direct richten op het bestrijden van ziekteveroorzakende factoren is de CCMO de aangewezen toetsingscommissie. Dit is vastgelegd in artikel 1, onderdeel g van het Besluit Centrale Beoordeling (BCB).

Het gaat om medisch-wetenschappelijk onderzoek met producten zoals bacteriofagen en levende (micro-)organismen die zich (eventueel na groei of transformatie) direct richten tegen ziekteveroorzakende factoren zoals pathogene virussen, bacteriƫn en eencelligen, maar ook tumorcellen. Voorbeelden van dit soort (genetisch gemodificeerde) therapeutische micro-organismen zijn clostridiumsporen of verzwakte salmonella-stammen die zich richten tegen tumorcellen.

Producten die micro-organismen bevatten die primair bedoeld zijn om het eigen genezingsproces of de weerstand te versterken, of ziekteonderhoudende factoren te verminderen vallen hier niet onder, zoals levende vaccins, maden bij necrotische wondinfecties of bloedzuigers bij doorbloedingsstoornissen. Het gaat hier weliswaar om producten met micro-organismen, maar deze richten zich indirect in plaats van direct op de bestrijding van een ziekteverwekker. Ook een fecestransplantatie valt niet onder deze categorie omdat daarmee niet de ziekteverwekker direct zelf bestreden wordt, maar het evenwicht in de darmflora hersteld wordt. Hetzelfde geldt voor onderzoek met probiotica voor herstel van de darmflora.