E-learning

In samenwerking met het Paul Janssen Futurelab heeft de CCMO een gratis Engelstalige e-learning ontwikkeld over de toetsingsprocedure en de wet- en regelgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.

De e-learning Clinical Research in the Netherlands – Legislation & Procedures is bedoeld voor translationele en klinisch onderzoekers, researchverpleegkundigen, clinical research associates (CRA’s), werknemers van bedrijven die betrokken zijn bij het opzetten en/of uitvoeren van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en (kandidaat-)leden van METC’s en de CCMO.

Op de website van het Paul Janssen Futurelab is ook een 'Committee Finder' tool beschikbaar waarmee bepaald kan worden bij welke toetsingscommissie het onderzoeksdossier moet worden ingediend, wat de wettelijke beoordelingstermijnen zijn en – afhankelijk van het product – welke andere organisaties nog meer betrokken zijn bij het beoordelingsproces.

Let op! De inhoud van de e-learning is nog niet geactualiseerd naar aanleiding van de inwerkingtreding van de CTR voor geneesmiddelenonderzoek, de MDR voor onderzoek met medische hulpmiddelen en de IVDR voor onderzoek met in-vitro diagnostica. Dit betekent dat niet alle informatie in deze e-learning up-to-date is. Een herziene versie van de e-learning volgt op een later moment.