Nederlandse onderzoekscentra die geneesmiddelen testen, hebben een eigen regel: vrijwilligers mogen niet meer dan vier keer per jaar (eens per drie maanden) meedoen aan een onderzoek. Onderzoekscentra die veel geneesmiddelenonderzoek met gezonde vrijwilligers uitvoeren, controleren dit met de VIPCheck (Volunteer Inclusion Period Check). Dat is een systeem waarin precies staat wie er wanneer aan een onderzoek heeft meegedaan.

Het is niet verboden om aan meerdere onderzoeken tegelijk mee te doen. Maar het heeft niet de voorkeur. Deelname aan het ene onderzoek mag geen invloed hebben op deelname aan een ander onderzoek. Uw veiligheid staat voorop. Daarnaast wil de onderzoeker natuurlijk zuivere resultaten.

Geneesmiddelen

Bij onderzoek met geneesmiddelen mag u meestal niet aan meerdere studies tegelijk meedoen. Er is dan een gevaar voor kruisreacties: het ene middel doorkruist de werking van het andere.

Pauze

Wilt u aan meerdere onderzoeken achter elkaar meedoen? Dat is niet verboden. Wel kan dit nadelig zijn voor uw veiligheid en de betrouwbaarheid van het onderzoek. Soms is een pauze tussen onderzoeken verplicht. Dat is zeker nodig als de onderzoeken elkaar kunnen beïnvloeden. Hoe lang die pauze is, hangt af van het soort onderzoek. Vraag de onderzoeker of u (alweer) aan een nieuw onderzoek kunt meedoen.